Η οικονομία των ΗΠΑ έχει αντιμετωπίσει μια σημαντική απώλεια λόγω ενός πανεθνικού κλεισίματος. Στις 29 Απριλίου,το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης ανέφερε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 4,8%

 το πρώτο τρίμηνο, το χαμηλότερο που έχει υπάρξει από τη χειρότερη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Είναι εν μέρει οφείλεται σε μια απότομη μείωση 7,6% των καταναλωτικών δαπανών, η οποία αποτελεί περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού ΑΕΠ.

Αν και οι περισσότερες από τις ΗΠΑ παραμένει υπό κλείδωμα, τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας άρχισε να ανοίγει εκ νέου στις 24 Απριλίου. Οι κρατικές κατευθυντήριες γραμμές για την επαναλειτουργία διαφέρουν σημαντικά, αλλά μια βασική διαφορά έγκειται στον τομέα στον οποίο θα ανοίξει πρώτα ο τομέας και στην ταχύτητα της διαδικασίας. Λιγότερο επηρεαζόμενα κράτη όπως η Αϊόβα άνοιξε ταυτόχρονα εστιατόρια, γυμναστήρια, εμπορικά κέντρα και βιβλιοθήκες σε χωρητικότητα 50% την 1η Μαΐου.
«Έχουμε τα διαφορετικά κράτη στις πολύ διαφορετικές θέσεις στο ξέσπασμα Covid και με τις διαφορετικές απαντήσεις δημόσιας υγείας οι ίδιοι,» εν λόγω Jonathan Parker, ένας καθηγητής της χρηματοδότησης στο MIT, «έτσι είναι τρελλό να σκεφτεί ότι μπορούμε να αναστρέψουμε τον εθνικό ελαφρύ διακόπτη πίσω επάνω και να ανοίξουμε εκ νέου την οικονομία εθνικά δεδομένου ότι είναι όλοι στις διαφορετικές θέσεις.»

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η πρόωρη επαναλειτουργία μπορεί να εγγυηθεί μια επιτυχή οικονομική ανάκαμψη. Ακόμη και αν οι επιχειρήσεις ανοίξουν, οι καταναλωτές μπορεί να μην αισθάνονται σίγουροι για την έξοδο. Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα των Αμερικανών που ρωτήθηκαν θα αποφύγουν ενεργά τους δημόσιους χώρους έως ότου τελειώνουν τα κλειδώματα. Οι ειδικοί φοβούνται επίσης την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων που μπορεί να κλείσει την οικονομία για άλλη μια φορά.
"Εάν ένα δεύτερο κύμα των λοιμώξεων χτυπά, θα πρέπει να βγαίνει από μια κακή διακοπή λειτουργίας του ΑΕΠ με υψηλό ποσοστό ανεργίας και ένα χρέος προς το ΑΕΠ λόγο μεγαλύτερο από 100% και τα προβλεπόμενα ελλείμματα για το τρέχον έτος είναι ήδη 5.000 δολάρια ανά αμερικανικό νοικοκυριό" σύμφωνα με Parker. "Ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων θα ήταν, νομίζω ότι μια ακόμη πιο μεγάλη οικονομική καταστροφή από την τρέχουσα."

Κανένα από τα κράτη δεν είχε μια πτώση δύο εβδομάδων στους αριθμούς περίπτωσης, όπως συστήνεται από την ομοσπονδιακή οδηγία πρίν επαναανοίγει. Οι ΗΠΑ ανέφεραν την πιο θανατηφόρα ημέρα της για τους ασθενείς με κοροναϊό την 1η Μαΐου,την ίδια μέρα 14 πολιτείες άρχισαν να ανοίγουν ξανά. Πηγη...

Share

Follow us!

Page was designed with Mobirise site templates