Το US House ψηφίζει νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων σε κινεζικές τράπεζες

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε την Τετάρτη νομοθεσία που θα τιμωρούσε τις τράπεζες που συνεργάζονται με Κινέζους αξιωματούχους που εφαρμόζουν έναν νόμο εθνικής ασφάλειας, τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι χαρακτήρισε «βάναυση, σαρωτική καταστολή» στο Χονγκ Κονγκ.

Το μέτρο που εγκρίθηκε με ομόφωνη συναίνεση, αντικατοπτρίζει την ανησυχία στην Ουάσινγκτον για τη θέσπιση από την Κίνα ενός νόμου περί ασφάλειας που θεωρείται ότι τερματίζει την αυτονομία που επέτρεψε στην πρώην βρετανική αποικία να αναπτυχθεί ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο. Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε παρόμοια νομοθεσία την περασμένη εβδομάδα, αλλά

 σύμφωνα με τους κανόνες του Κογκρέσου, το νομοσχέδιο πρέπει να επιστρέψει στη Γερουσία και να ψηφιστεί εκεί προτού αποσταλεί στον Λευκό Οίκο προκειμένου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει νόμο ή βέτο.

Νωρίτερα, ο Pelosi έκανε μια ασυνήθιστη εμφάνιση σε μια επιτροπή που άκουσε την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, λέγοντας ότι ο νόμος περί ασφάλειας σηματοδότησε το θάνατο της αρχής «Μια χώρα, δύο συστήματα». 

«Ο νόμος είναι μια βίαιη, σαρωτική καταστολή εναντίον του λαού του Χονγκ Κονγκ, με σκοπό να καταστρέψει τις ελευθερίες που τους υποσχέθηκαν», δήλωσε η Πελόζι κατά την ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ο νόμος για την ασφάλεια ήταν προσβολή για όλα τα έθνη και η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να εφαρμόζει την οδηγία του Τραμπ για τον τερματισμό του ειδικού καθεστώτος της περιοχής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να εξαλείφουν το ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ, να σταματήσουν τις εξαγωγές άμυνας και να περιορίσουν την πρόσβαση της περιοχής σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Πηγη...REUTERS

Share

Follow us!

Designed with Mobirise html web template