Κρίση στο Χονγκ Κονγκ:
Ο Τραμπ προειδοποιεί την Κίνα ότι θα αναλάβει δράση καθώς οι διαμαρτυρίες εμφανίζονται.

 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα ότι ετοιμάζεται να αναλάβει δράση για τις προσπάθειές της να επιβάλει εθνικούς νόμους για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, καθώς η πόλη προετοιμάζεται για περαιτέρω διαδηλώσεις την Τετάρτη.
Ερωτηθείς εάν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα για τις ενέργειές της στο Χονγκ Κονγκ, ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο: «Κάνουμε κάτι τώρα. Νομίζω ότι θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον. Αλλά δεν θα το μιλήσω σήμερα ». Ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες θα κυκλοφορήσουν πριν από το τέλος της εβδομάδας.
Ο Τραμπ δεν είπε εάν το σχέδιο περιελάμβανε κυρώσεις ή αλλαγές στο ειδικό καθεστώς συναλλαγών της πόλης, αλλά ο υπουργός Τύπου Kayleigh McEnany δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να δούμε πώς το Χονγκ Κονγκ μπορεί να παραμείνει οικονομικός κόμβος εάν αναλάβει η Κίνα».
Η αόριστη προειδοποίηση του προέδρου ήρθε λίγες ώρες μετά τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, δήλωσε ότι ο στρατός της Κίνας πρέπει να αυξήσει τις προετοιμασίες για ένοπλες αντιπαραθέσεις.
«Είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι προετοιμασίες για ένοπλες μάχες, να διεξαχθούν με ευελιξία η πραγματική στρατιωτική εκπαίδευση και να βελτιωθεί η ικανότητα του στρατού μας να εκτελεί στρατιωτικές αποστολές», είπε στους στρατιωτικούς αξιωματούχους στο περιθώριο της ετήσιας πολιτικής συνάντησης της χώρας «Δύο συνεδρίες». .
Τα σχόλια, τα οποία δεν ανέφεραν απευθείας το Χονγκ Κονγκ, ήρθε μόλις μια ημέρα αφότου ο διοικητής της φρουράς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού που σταθμεύει στο Χονγκ Κονγκ είπε ότι τα στρατεύματά του - που υπολογίζονται σε περίπου 10.000 - ήταν έτοιμοι να «διαφυλάξουν» την κινεζική κυριαρχία στην πόλη και υποστηρίζουν τους εθνικούς νόμους ασφαλείας.
Την Τετάρτη το πρωί, χιλιάδες αστυνομικοί του Χονγκ Κονγκ βγήκαν σε ισχύ και πολλοί δρόμοι και πεζοδρόμοι μπλοκαρίστηκαν μια νύχτα πριν από προγραμματισμένες διαμαρτυρίες στο κτίριο του Νομοθετικού Συμβουλίου, γνωστό ως LegCo, όπου οι νομοθέτες επρόκειτο να συζητήσουν ένα νομοσχέδιο που θα ποινικοποιούσε την γελοιοποίηση της Κίνας. Εθνικός ύμνος.
Τα σχέδια διαμαρτυρίας ζήτησαν από τους διαδηλωτές να διαταράξουν την ψηφοφορία στις 11 π.μ., ενώ φοιτητές και συνδικάτα κάλεσαν απεργίες. Ομάδες ένοπλων αξιωματικών έξω από πολλούς σιδηροδρομικούς σταθμούς MTR της πόλης σταμάτησαν και έψαχναν ανθρώπους που περνούσαν.
Πολλοί Χονγκ Κονγκ, επιχειρηματικές ομάδες και δυτικά έθνη φοβούνται ότι η προτεινόμενη κινεζική νομοθεσία θα επιφέρει καταστολή στο ημι-αυτόνομο έδαφος. Μία ανησυχία είναι μια διάταξη που επιτρέπει στους Κινέζους πράκτορες ασφαλείας να λειτουργούν στο Χονγκ Κονγκ, με φόβους ότι θα μπορούσε να προκαλέσει καταστολή εναντίον εκείνων που εκφράζουν τη διαφωνία τους εναντίον του Πεκίνου.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Trump, Larry Kudlow, μιλώντας στο Fox News Channel, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Πεκίνου «πολύ ενοχλητικές».

«Η Κίνα κάνει ένα μεγάλο λάθος, ειλικρινά», είπε στο Fox Business Network ξεχωριστά.

Ο Κούντλοου είπε ότι η Ουάσινγκτον θα καλωσορίσει τις αμερικανικές εταιρείες από το Χονγκ Κονγκ ή την ηπειρωτική Κίνα, και επισήμανε οικονομική βοήθεια.
Η νομοθεσία θα απαγόρευε την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και τις ξένες παρεμβάσεις μετά από μήνες μαζικών, συχνά βίαιων φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων πέρυσι. Η ακριβής διατύπωση του νόμου περί ασφάλειας δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά το κοινοβούλιο της Κίνας με σφραγίδα προεπισκόπησε τις αρχικές λεπτομέρειες την προηγούμενη εβδομάδα.
Αναμένεται να εγκρίνει ένα σχέδιο νόμου την Πέμπτη και αναλυτές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο για τον ύμνο που συζητείται την Τετάρτη, ένα άτομο θα διαπράξει αδίκημα εάν έκανε διάφορες ενέργειες με «πρόθεση να προσβάλει» τον ύμνο, όπως η αλλαγή στίχων ή μουσικής ή το τραγούδι με «ασέβεια». Θα επιφέρει οικονομικές κυρώσεις και φυλάκιση έως και τρία χρόνια.
Αρκετές μέρες έχουν αφιερωθεί για συζήτηση και η ίδια η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιουνίου - η επέτειος της σφαγής της πλατείας Τιενανμέν και μια άλλη πηγή διαμάχης, δεδομένου ότι η φετινή επιφυλακή του Χονγκ Κονγκ δεν θα επιτρέπεται.
Οι διαμαρτυρίες είχαν προγραμματιστεί από την περασμένη εβδομάδα, αλλά έγιναν επείγοντες με την ανακοίνωση του Πεκίνου για τους νόμους περί εθνικής ασφάλειας και χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή, όπου τους δόθηκε έντονη ανταπόκριση από την αστυνομία.
Την Τρίτη, η διευθύνουσα σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, αρνήθηκε επανειλημμένα να πει εάν ο προτεινόμενος νόμος περί εθνικής ασφάλειας θα ήταν αναδρομικός - ένας φόβος που κρατούσαν πολλοί που οργάνωσαν ή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις πέρυσι.
Είπε ότι οι ουσιαστικές ελευθερίες θα παραμείνουν «προς το παρόν» και υποστήριξε ότι ο αμφιλεγόμενος νόμος «θα στοχεύει μόνο λίγους παραβάτες». Ωστόσο, δεν θα αντλούσε από ποιες ενέργειες και απόψεις θα θεωρούνταν παράνομες.
 Πηγη...

Share

Follow us!

Mobirise page software - More info